top of page

Доли опознава Кипър



Здравейте, скъпи приятели на Доли!

С днешната статия, ще Ви запознаем с Кипър – дестинация, набираща все по-голяма популярност на нашия пазар. Преди да се отправим натам, честно да си признаем, асоциирахме Кипър основно със сиренето „халуми“ и с лазурните, кристално чисти води на средиземноморието. Кипър е третият по големина остров в Средиземно море (след Сицилия и Сардиния), поради което решихме, че си струва да отидем на място и да се запознаем по-подробно, както с културата и историята на Кипър, така и с възможностите за туризъм. Определено можем да кажем, че не сгрешихме и Кипър, далеч не е само „халуми“ и плажове …


За любителите на историята, остров Кипър предизвиква огромен интерес. Островът е известен с хилядолетната си история. Познат е също и като острова на Афродита – богинята на любовта. За нея легендата разказва, че се е родила от морска пяна близо до скалите Петра-Ту-Ромио (Petra tou Romiou) на древен Кипър, недалеч от днешен Пафос. Стратегическото местоположение на острова, разположен географски в близкия изток, на прага на Европа, го е направил арена на множество сблъсъци, и неслучайно островът е попадал в ръцете на не един и двама владетели и е бил част от не една и две империи. В различни периоди от древността, остров Кипър е бил част от Персийската, Римската и Византийската империи, бил е завладяван от Египетските крале, а през 333 г. пр. Хр. е завладян и от Александър Македонски. През средновековието на острова се разполагат рицарите – кръстоносци, а начело на острова за кратко застава и Ричард Лъвското Сърце. След това за почти 300 години, островът става част от Османската Империя, преди да стане английска колония през 1878 год., макар формално да се води част от Османската Империя чак до 1914 год. През 1960 год. Република Кипър получава независимост, но малко след това е окупиран от турски войски, близо една трета от острова е завладян и е изградена стена – разделяща Република Кипър на две – на гръцка и турска част, като линията, разделяща острова на два сектора, се охранява от контингент на ООН. И до ден днешен, макар и независима държава, островът е разделен на две части – гръцка и турска, макар и турската част да е официално призната само от Република Турция. След събарянето на берлинската стена, столицата на Република Кипър, Никозия, е единствения град в света, разделен от стена.




Освен своеобразен рай за историците, Република Кипър е своеобразен рай и за любителите на слънчевите лъчи и прекрасните плажове. Островът е известен като едно от местата с най-добър климат в Европа и най-много слънчеви дни средно за година, което го прави идеален за всички, които желаят да удължат лятото. Не случайно и острова разчита основно на туризма, който е невероятно развит и е основен поминък на голяма част от населението. Районът около курорта Агиа Напа, може би най-известният кипърски курорт, разположен в югоизточната част на острова, е невероятно развит. От малки семейни хотелчета до луксозни пет звездни хотели и от гироси до морски дарове, всеки може да открие това, което търси. В близост до Агиа Напа е разположен и плажът Nissi Beach (Ниси Бийч), един от най-известните плажове в Европа.


Родното място на Афродита – Пафос също привлича множество туристи всяка година. Градът е известен със забележителното си историческо наследство, което го превръща в открит музей и целият град е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Около Пафос са разположени и множество красиви плажове, които правят курорта още по-популярно място за туризъм.


Говорейки за плажове, не можем да не изтъкнем, че в Кипър пясъчните плажове с кристални води не са един и два. Освен споменатия вече Nissi Beach, определено си струва да посетите Makronissos Beach, Coral Bay, Fig Tree Bay, Golden Beach (в северен Кипър), Finikoudes Beach, Mackenzie Beach, Protaras Beach, Governor’s Beach. Изброените плажове оглавяват почти всички класации от типа „най-добри плажове в Кипър“, „плажове, които не трябва да пропуснете“ и др. под., и смело можем да кажем, че има защо. Те обаче, далеч не са единствените плажове, които си заслужават. Островът, както казахме е осеян с по-малки и по-големи плажове и особено ако разполагате с автомобил и достатъчно време, можете да посетите голяма част от тях и сами да решите – кой Ви допада повече. Невероятно красивият, но все пак почти винаги пълен Nissi Beach или някой по-неизвестен и безлюден плаж, на който да се наслаждавате не природата. Гарантирано ще намерите Вашето място, на което да релаксирате. Плажовете, както и морското дъно, в по-голямата си част, са пясъчни и аква обувки не са Ви необходими.


Ако посетите Кипър, не пропускайте да отделите време и на столицата Никозия. Както вече споменахме, тя е разделена на две части, затова вземете и международния си паспорт с Вас.Така лесно ще можете да разгледате и турската й част, ще имате възможност да изпиете по един студен Ефес, на сянка, в някое от многобройните заведения. Посещението на Никозия е интересно преживяване. Както си вървите по главната улица на столицата, подобна на нашата Витошка, изведнъж стигате до пропусквателен пункт, подавате си паспорта и след броени минути сте в турската част на столицата. Обстановката изведнъж става коренно различна. Още с влизането Ви посрещат сергии с Гучита, Арманита и Шанели, колички със симити и фрешове от нар, множество ресторантчета и разбира се джамии. След като приключи опознавателната Ви обиколка, можете да се върнете в гръцката част, минавайки паспортен контрол.


Крайбрежната улица в Ларнака също заслужава внимание. По нея са разположени множество заведения и таверни, сервиращи храна за всеки вкус. За цените можем да кажем, че са много добри, даже учудващо ниски. В града се намира и известната църква Свети Лазар, както и джамията Хала Султан, която от мнозина е считана за четвъртото най-свято място за мюсюлманите (след Мека, Медина и Йерусалим).



Определено и Лимасол има какво да предложи на посетителите. Ако имате достатъчно време, можете да отскочите и до Фамагуста, която се намира в турската част на острова и освен, че е възпята от Вапцаров, е известна и като дом на квартала Вароша - изоставен и изолиран със заграждения гръцки квартал на курорта. В продължение на десетилетия той се издига зловещо необитаем, като следствие от окупацията на острова от страна на турските военни части.


Кухнята е силно повлияна от гръцката гастрономическа култура. Бидейки остров, неизбежно са застъпени рибните специалитети, но наред с тях, многото таверни предлагат на вашето внимание и местния специалитет - агнешко, както и различни кебапи, гироси, шишове, а наред с тях и различни салати и вкусни хлебчета, както разбира се и сиренето „халуми“, за което през 1999 г. Кипър успява да получи официално признание като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми. Островът е известен и с лозята си, поради което, едва ли ще сбъркате, ако опитате местното вино.



За наша радост, към момента на писане на статията, от България до Кипър летят цели три авиокомпании– Уиз Еър и България Еър летят до международното летище в Ларнака, което е най-голямото летище на острова, а Раян Еър изпълняват редовни полети до Пафос. Това са и двете летища на острова. Всъщност, за да сме коректни трябва да споменем, че в Кипър има още едно летище, което обаче се намира в турската част на острова и от него има полети само от различни градове в Република Турция. Официалните езици в Кипър са гръцки и турски, но като наследство от периода в който Кипър е бил английска колония, освен шофирането в лявото платно, е останал и английският език, свободно говорим от голяма част от населението на Кипър.


Слънчево време, невероятни плажове, вкусна храна, много история, археология, хотели и ресторанти за всеки вкус и джоб, Република Кипър може да предложи всичко това. Ако можем да си позволим някакво обобщение за цените, то наблюденията ни са, че те са една идея по-високи от България, но определено по-ниски от Западна Европа. Като член на ЕС, официалната парична единица в Кипър е еврото, но ако имате намерение да ходите в турската част, пригответе си и някоя и друга турска лира.


С това, смятаме да завършим за днес разказа ни за този невероятен остров, а ако сме успели да Ви заинтригуваме, можете да се отбиете през офиса ни и да Ви разкажем още много за остров Кипър, а също така да обсъдим и възможностите за посещение и туризъм, които хич не са малко. Та така, скъпи приятели на Доли, ние вече мислим, кога ще можем пак да отскочим и да се порадваме на всичко, което Кипър има да предложи, а Вашите планове какви са ? :)




1803 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page